torstai 24. marraskuuta 2011

Polilla

Aika naistentautien poliklinikalle oli tänään. Lääkäri haastatteli minua lyhyesti aluksi, suoritti sitten peruskopeloinnit ja lopuksi ultrasi kohdun. Käynnillä vahvistettiin asia, mikä terveyskeskuksessakin todettiin, eli ulkonaista syytä lapsettomuudelle ei ole. Polin lääkäri tarkensi aiemmin otetun verikokeen tuloksia kertomalla, että muuten arvot olivat normiarvojen sisällä, mutta progesteroniarvo oli normaalitasoa aavistuksen verran matalampi. Tästä terveyskeskuslääkäri ei maininnut minulle mitään silloin aiemmin tuloksia soittaessaan!

Seuraavaksi asiassa edetään siten, että miesystäväni toimittaa simppanäytteen polille. Sitä varten lääkäri antoi mukaani pikku purnukan miehelle viemisiksi. Minun kohdallani tarkistetaan vielä uudelleen progesteroniarvot seuraavan kierron 22. kiertopäivänä. Jos simppanäytteet ja arvot ovat ok, seuraava askel on aukiolotutkimus. Joka tapauksessa hoidot alkaisivat vasta vuoden alussa, se on kuulemma taloudellisestikin järkevämpää (syy jäi epäselväksi, jostakin "katosta" lääkäri puhui).

Paljon en tänään valaistunut, mutta jonkinlaista tulevaisuuden näkymää kuitenkin hahmottui.

3 kommenttia:

 1. En ole kyseiseen kattoon itse tutustunut, meillä kulut menevät suureksi osaksi työpaikan sairauskassan kautta. Katosta puhutaan Kelan korvaamien kustannuksien kanssa, hoidoissa käytetyillä lääkkeillä on kattosumma per kalenterivuosi. Katon tullessa täyteen saat loppuvuoden ajan lääkkeet nimelliseen 1,5€ hintaan.

  Näin olen antanut itseni ymmärtää, mutta asiaan paremmin perehtyneet voivat varmasti tarkentaa ja korjata asian jos olen väärässä.. Mikä se olikaan se kattosumma ja miten tämä homma käytännössä menee? Onko niitä seurattava itse vai mitenkä?

  VastaaPoista
 2. Kelan lääkekatto menee siis kalenterivuosittain, tänä vuonna se oli n. 675 €. Sen jälkeen koko loppuvuoden reseptilääkkeistä joutuu itse maksamaan vain 1,5 € / lääkeosto. Eli jos ostat vaikka yhden Pregnylin ja ampullin Puregonia, maksat itse 3 €. Meillä tuo katto täyttyi nyt syksyllä ensimmäisen ICSI-hoidon yhteydessä. Ennen sitä tehtiin viime keväänä inssejä, joista yhteen meni enemmän lääkekuluja. Yleensä jo yhden koeputkihoidon lääkkeet maksavat sen verran, että katto jo täyttyy. Mutta teilläkin lienee ensin kevyemmät hoidot ensin?

  Kun lääkekatto täyttyy, Kela lähettää siitä kirjeen automaattisesti ja sen mukana lomakkeen, jolla voi hakea korvauksen lääkkeistä, jotka ostohetkellä ovat jo ylittäneet tuon kattosumman. Lääkeostojen kertymää voi seurata Kelan sivuilta omista tiedoista pankkitunnuksilla. Kannattaa säästää lääkeostojen kuitit siinä vaiheessa, kun katto alkaa lähestyä. Valitettavasti kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan tähän korvauksen piiriin kuulu, hedelmöityshoitojen yhteydessä käytettävä Lugesteron on sellainen. Mutta onneksi se ei olekaan sieltä kalleimmasta päästä.

  Toivottavasti tästä sepustuksesta sai jotain selvää :)

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia Toiveikas ja Rowan, vastauksenne selkiytti asiaa paljon! Lääkekatosta on varmastikin hyötyä rutkasti, jos joutuu turvautumaan järeämpiin hoitoihin. Tietysti toivon, että sinne asti ei tarvitsisi mennä.

  VastaaPoista