sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Laparoskopiaan tieni vie

Ajattelin silloin blogini aloittamisen yhteydessä, että vaihdan taustan pirteämmäksi heti kun tärppää. No, ei ole tärpännyt. Tausta pysyköön tummanpuhuvana ja "sateisena". Se kuvastaakin olotilaa melko hyvin. Jotenkin traagisella tavalla huvittavaakin miettiä, kuinka silloin naiivisti ajattelin, että taustan vaihtaminen on vain ajan kysymys.

Nyt taustan vaihto tuntuu lipuvan koko ajan vaan kauemmaksi. Varsinkin tällä yrittämisinnokkuudella; viime kuussa toimintaa oli tasan yhtenä päivänä kp14. Tässä kierrossa taitaa olla sama juttu. Nyt kp 15 ja eilen oli sutinaa, sekin melkoisen painostuksen jälkeen. Yhteistyökumppanini ei ole pätkääkään kiinnostunut niistä hommista, joka kerta on työn ja tuskan takana saada mies kantamaan kortensa kekoon. Minä olisin ihan tämän tavoitteen vuoksi valmis pinnistämään, vaikka fiilinki ei olisikaan ihan kohdillaan. Miehen haluttomuus kuluttaa minuakin paljon. Eikö tässä lapsettomuudessa jo ole tarpeeksi paskaa yhden ihmisen niskaan, miksi toisen täytyy tehdä siitä vielä vaikeampaa. Meidän taloudessa on ainakin turha naisen yrittää kiristää seksillä!

Ja varsinaiseen asiaan...Kävin tällä viikolla polilla, jossa tsekattiin ne omituiset ultralöydökset. Ultralla ja käsikopelolla ei juurikaan lisätietoa niistä saa, joten lekuri määräsi minut leikkuulle. Vatsaontelon tähystysleikkaus eli laparoskopia tehdään loppukeväästä ja tutkitaan tarkemmin mitä löydökset ovat. Lääkärin mukaan ne voivat olla esim. arpikudosta, endometrioosia tai myoomia. "Tai sitten ne eivät ole mitään, mutta parempi tarkistaa, jotta tulevaa hoitoa voi suunnitella paremmin."

Hän myös toisti sen, että "Emme usko, että ne ovat mitään pahaa." Kaipa hän tarkoittaa sitä, vai onko se vain lääkärien tapa rauhoitella potilasta? Alkoi vain hieman epäilyttää, kun googlasin "vatsaontelon tähystys", terveystalon sivuilla ensimmäisenä luki: "Vatsaontelon tähystystä eli lapraskopiaa käytetään yleisimmin kasvaintautien selvittämiseen ja koepalojen ottoon."Terveyskirjaston sivuilla puolestaan luki: "Koska vatsaontelon tähystys on vaativa toimenpide, se tehdään vain erityisen painavin perustein. Ehkä tärkein syy tähystää vatsaonteloa on kasvaintautien selvittely. Jos jollakin kuvantamismenetelmällä todetaan vatsassa kasvain, tähystysputken kautta siitä voidaan ottaa koepala patologin tutkittavaksi."

Jos jollakulla lukijalla on kokemuksia vatsaontelon tähystysleikkauksesta, nimenomaan lapsettomuustutkimuksien yhteydessä, niin kerrohan toki tarkemmin asiasta vaikka tuonne kommenttiboksiin.4 kommenttia:

 1. Olen menossa 11 päivän päästä laparoskopiaan. Meillä on takana lapsettomuushoitoja ja kaksi keskenmennyttä raskautta. Lapsettomuushoitojen yhteydessä kipuni lantion alueella ovat lisääntyneet. Minulle on usein sanottu että menkkavaivat voisivat johtua endometrioosista. Lapsettomuushoitoijen ultrassa löytyi toisesta munasarjasta sameakaikuinen löydön noin 3 cm halkaisijaltaa. Voisi olla kuulemma endometriooma tai syöpäkasvain. Verikoe CA-125 mittaa asiaa. Arvoni on koholla, mutta niin vähän että se viittaa nimenomaan endometrioosiin ei syöpään. Lisäki emättimen takaseinässä on löydetty sisätutkimuksessa käsikopelolla nystyröitä. Näiden ja lisääntyneiden kipujen vuoksi minut laitettiin laparoskopiaan. Voidaan todeta varmaksi että millainen tilanne vatsassa on. Miten paljon endometrioosi on levinnyt. Olen ajatellut pyytää että munatorvien aukiolo tutkittaisiin samalla. Sitä ei ole tutkittu, koska olen raskautunut kerran luomusti. Mutta voivathan ne tukkeutua.

  VastaaPoista
 2. No nytpä osui kohdalle! Huomasin ihan sattumalta tuon postauksen otsikon tyttöankan blogissa. Olen siis samassa tilanteessa, ihmeellisten löydösten vuoksi jonossa laparoskopiaan tänä keväänä. Meille ei edes suostuttu mitään hoitoja tekemään ennen kuin tuo on tehty. Mutta enpä usko että syöpää epäilevät, jos keväällä vasta leikkaavat :) mulla oikeastaan on jo endometrioosi-diagnoosi, mutta lopullinen varmistus tulee leikkauksessa. Se on tietääkseni yleisin syy tehdä laparoskopia lapsettomalle naiselle.

  VastaaPoista
 3. Nyt minut on tähystetty. Tilanne pelotti ja jännitti. Endoa löytyi vähän pitkin poikin lantion ja vatsan alueelta. Sitä poistettiin ja isompia kasvustoja lähetettiin patologille tutkittavaksi. Minun toipuminen on ollut mielestäni vauhdikasta. Kipuja on aika vähän vatsan alueella. Jälkitarkastus ja lapsettomuushoitojen suunnittelu on noin 3 viikon päästä.

  Vatsalla on neljä reikää, yksi niistä navassa. Ultralöydökset ja leikkaus tulos eivät ihan vastaa toisiaan, mutta uskon että poistivat kaiken sen mitä poistettavissa oli. Tsemppiä sulle. Itselle jäi kuitenkin lopulta positiivinen olo leikkauksesta, vaikka nukutuksen jälkeen onkin ihan sekaisin ja kipujakin jonkin verran. Odotin pahempaa.

  VastaaPoista
 4. Mulle laparoskopia on tehty kolme kertaa ja ensimmäistä päivystyksessä kiireellä tehtyä lukuunottamatta ne on olleet todella helppoja toimenpiteitä. Ikävintä niissä on leikkauskaasun poistumiskivut pari-kolme päivää leikkauksen jälkeen. Suosittelen nukkumaan kyljellään tyynytuki mahan kohdalla. :)

  Mun mielestäni mun kolme IVF:ää oli paljon enemmän ja pidempään kivuliaita kuin laparoskopiat. Eli rohkeutta, hyvin se menee! Ensimmäisestä kerrasta ei edes todennäköisesti jää pysyviä arpia mahaan.

  VastaaPoista